Intendent Pro
blog

Jaki wybrać ketchup ?

Jak wybrać ketchup, którego skład jest zgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia, z zasadami zdrowego odżywiania dzieci i młodzieży i jeszcze smakował naszym młodym konsumentom 🙂

Dobry ketchup powinien składać się z kilku składników:

  1. Pomidorów/ koncentratów/ przecierów pomidorowych
  2. Odrobiną cukru
  3. Odrobiną octu
  4. Przypraw (np. sól, pieprz, cebula, cynamon, papryka, kolendra, oregano, tymianek, cząber, szałwia)

Staraj się nie wybierać ketchupu z syropem glukozowo- fruktozowym, sztucznymi aromatami, konserwantami i regulatorami kwasowości. Unikaj ketchupów, którego etykieta zaczyna się od wody. Dobry smak i korzystny wpływ na zdrowie gwarantuje przede wszystkim duża ilość pomidorów. Barwniki nawet naturalne (koncentraty warzywno-owocowe) rekompensują tylko brak odpowiedniej ilości pomidorów w składzie. A to właśnie pochodzący od nich likopen jest tak cenny. Dodatek różnych rodzajów skrobi jest powszechnie stosowany przez producentów. Skrobie są pochodzenia naturalnego, jednak nie posiadają żadnych walorów prozdrowotnych i mają na celu tylko poprawę konsystencji ketchupu, którą można przecież uzyskać naturalnie! Jeśli żywisz dzieci i/lub młodzież znaczeniu nabiera zawartość cukru na 100 g produktu. Niektóre mogą zawierać aż 3 łyżki (30 g) cukru/100 g.

Aplikacja Intendent Pro rozpoznaje syntetyczne i niedozwolone dodatki do żywności. Po wpisaniu składu ketchupu z etykiety i kliknięciu funkcji Sprawdź, system poinformuje Cię o tym, że wpisany składnik jest niezgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia. Dzięki aplikacji Intendent Pro łatwiej napiszesz poprawne jadłospisy.

Poniżej przedstawiam analizę porównawczą ketchupów. Analiza jest otwarta. Jeśli macie propozycje swoich lokalnych wyrobów prześlijcie nazwę oraz dokładny skład na kontakt@intendentpro.pl, a na pewno je przeanalizuję.

Ketchupy zgodne z rozporządzeniem MZ, polecane przez Intendent Pro (wybieraj je do żywienia dzieci, młodzieży i dorosłych)

Develey Ketchup. Skład: 79% koncentrat pomidorowy (203 g pomidorów/100 g ), ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy. Cukry: 17 g na 100 g

Develey Premium Classic. Skład: koncentrat pomidorowy 70% (232 g pomidorów/100 g ketchupu), cukier trzcinowy 20%, ocet spirytusowy, sól. Cukry: 25 g/ 100 g

Roleski łagodny. Skład: pomidory (205 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy naturalny aromat goździków. Cukry: 23 g/100 g

Winiary łagodny: Skład: przecier pomidorowy 67% (188 g pomidorów na 100 g produktu), cukier, ocet spirytusowy, woda, sól, naturalne aromaty, ekstrakty przypraw, przyprawy. Cukry: 23 g/ 100 g

Heinz łagodny: Skład: pomidory (148 g pomidorów/ 100 g ketchupu), ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają seler), przyprawa. Cukry: 22,8 g/ 100 g

Develey Tomato Ketchup. Skład: pomidory (148 g pomidorów/ 100 g ketchupu), ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają seler), przyprawa. Cukry: 21,1 g/ 100 g

Rapunzel Ketchup Tiger Bio. Skład: koncentrat pomidorowy* (77%),  sok jabłkowy* (15%), ocet spirytusowy*, olej słonecznikowy*, sól morska, cebula w proszku* (*certyfikowany składnik ekologiczny). Cukry: 16 g na 100 g

Krokus Ketchup z Przetartych Pomidorów. Skład: przetarte pomidory (235 g na 100 g ketchupu), cebula, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy. Cukry: 17 g na 100 g

Primaeco Bio bez octu. Skład: koncentrat pomidorowy* 55% (180 g pomidorów na 100 g ketchupu), koncentrat soku jabłkowego* 15%, syrop z agawy* 15%, marchew*, sól morska, sok z cytryny*, skrobia z tapioki*, przyprawy*, *-surowce rolnictwa ekologicznego

Ketchupy zgodne z rozporządzeniem MZ, ale zawierają niepotrzebny składnik lub sporą ilość cukru lub ilość pomidorów jest niewielka  (dozwolone stosowanie w placówkach żywienia zbiorowego)

Pudliszki Pudliszek Ketchup dla dzieci. Skład: pomidory (185 g na 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól, aromaty naturalne. Cukry: 29 g/ 100 g

Pudliszki Ketchup łagodny. Skład: przecier pomidorowy 62%, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia kukurydziana modyfikowana, aromat naturalny. Cukry: 30 g/ 100 g

Włocławek łagodny. Skład: pomidory (161 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, przeciery z selera (7,3%) i cebuli (6,7%), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, ocet spirytusowy, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, przyprawy

Kotlin łagodny: Skład: pomidory (160 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości – kwas octowy i kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy

Keczupik Kielecki. Skład: woda, koncentrat pomidorowy 15%, cukier, przecier jabłkowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, papryka suszona, przyprawy (w tym gorczyca, seler). Cukry: 14 g/ 100 g

Hellmann’s łagodny. Skład: pomidory (151 g/ 100 g ketchupu), cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, liść laurowy, goździki. Cukry 21 g/ 100 g

Kielecki Extra łagodny. Skład: przetwory pomidorowe (koncentrat pomidorowy 24%, pulpa pomidorowa 16%), woda, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, papryka suszona, przyprawy (w tym gorczyca, seler). Cukier 18 g/100 g

 

Ketchupy niezgodne z rozporządzeniem MZ (niedozwolone stosowanie w placówkach żywienia zbiorowego)

Kamis Keczupek dla dzieci. Skład: koncentrat pomidorowy (180,4 g pomidorów na 100 g ketchupu) 30,1%, woda, cukier, ocet spirytusowy,
skrobia modyfikowana, sól, składniki mineralne: wapń, żelazo, witamina D, koncentrat soku z czarnej marchwi, aromaty. Cukry 19 g/100 g

Tortex łagodny. Skład: koncentrat pomidorowy (34%), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, błonnik, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (benzoesan sodu), tymianek, oregano, cząber, szałwia, kolendra, aromat

Dawtona łagodny. Skład: pomidory (168 g pomidorów na 100 g ketchupu), cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, ocet spirytusowy, sól, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, aromat (zawiera seler), przyprawy, substancja konserwująca: benzoesan sodu

Laskol łagodny. Sklad: woda, koncentrat pomidorowy (17%), cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, guma guar, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przyprawy, substancja konserwująca: benzoesan sodu

Kotliński Specjał łagodny. Skład: pomidory (210 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, aromat naturalny (zawiera seler), substancja konserwująca – benzoesan sodu

Kania Junior (Lidl): Skład: 70% koncentrat pomidorowy (co odpowiada 194g pomidorów/ 100g ketchupu), cukier, ocet spirytusowy, sól, naturalne aromaty, wapń (chlorek wapnia), żelazo (glukonian żelazawy)

Tesco Ketchup łagodny. Skład: koncentrat pomidorowy (193 g pomidorów na 100 g ketchupu), woda, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromaty

Analiza jest otwarta. Prześlij swój skład ketchupu na kontakt@intendentpro.pl i poddaj analizie dietetycznej.

Szukasz konkretnej odpowiedzi na Twoje pytanie?

Chętnie pomożemy!

Skontaktuj się z nami