Intendent Pro
blog

Serek topiony w placówce żywienia zbiorowego?

Przepisy niektórych sosów, zupy serowej, czy neapolitańskiej wymagają dodania serka topionego. Czy można zatem stosować serki topione w placówkach żywienia zbiorowego? Jeśli tak, to które? W jaki sposób samemu ocenić, czy dany serek nadaje się do żywienia dzieci i młodzieży?

Przede wszystkim mamy na uwadze rozporządzenie Ministra Zdrowia z 2016 r. Jeden z podpunktów brzmi: „zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników”. Czy zatem serki topione zawierają tylko naturalne składniki?

Czytamy więc etykietę. O ile wiemy, że ser, masło, śmietanka, twaróg w serkach są naturalne to już sole emulgujące, regulatory kwasowości, barwniki, czyli E dodatki budzą naszą wątpliwość. Tutaj znajdziesz listę wszystkich syntetycznych E dodatków zabronionych przez w/w rozporządzenie do stosowania w placówkach ż. zbiorowego.  Ta lista pomoże Ci w ocenie etykiet także innych produktów.

W składzie wielu przeanalizowanych serków topionych widnieją syntetyczne składniki. Najczęściej spotykane to: E 450, E 452 i E 331. Dodaje się je w celu ochrony przed wysuszeniem serów, regulują ich kwasowość oraz zapobiegają przed zbrylaniem. Pierwsze dwa wymienione polifosforany mogą powodować nadpobudliwość u dzieci, a także zaburzać gospodarkę wapniowo- fosforanową w organizmie. Trzeba być ostrożnym, ponieważ zbyt duża ilość fosforu w diecie dziecka przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości.  Ziarnko do ziarnka, a zbierze się miarka. Fosforany są dodawane także do parówek, wędlin, kiełbas i innych produktów mięsnych. Dołóżmy jeszcze od czasu do czasu żywność Fast Food i napoje typu Cola w diecie dzieci i młodzieży, a droga do krzywicy i zaburzeń wzrostu jest już krótka. Ser topiony to wysokoprzetworzony produkt o znacznej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz soli, które niekorzystnie wpływają na układ krążenia.

Analiza wg rozporządzenia MZ z 2016 r.

Serek kremowy ze śmietanką Hochland- według producenta wszystkie składniki są pochodzenia naturalnego.

 

Skład: odtłuszczone mleko, ser, śmietanka, masło, odtłuszczone mleko w proszku, kwas cytrynowy (pochodzenia naturalnego), węglany sodu (z naturalnych źródeł), sól

*Na czerwono zaznaczone są składniki pochodzenia syntetycznego

Serek topiony Hochland śmietankowy- niezgodny z rozporządzeniem

Skład: odtłuszczone mleko (55%), ser (28%), masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące: E450, E452, E331, białka mleka, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

Serek topiony Mlekovita kremowy- niezgodny z rozporządzeniem

Skład: sery (dojrzewające i twarogowe), woda, masło, mleko w proszku, Difosforany (E 450), Polifosforany (E 452), kwas cytrynowy (E 330), karagen (E 407), Guma ksantanowa (E 415), sól

Serek topiony Sertop Tychy- niezgodny z rozporządzeniem

Skład: ser 46% (mleko, bakterie fermentacji mlekowej) (w tym Gouda 10%), mleko odtłuszczone, masło, mleko w proszku odtłuszczone, serwatka w proszku, sole emulgujące: E450, E452, E339, sól

I tak wiele, wiele innych serków ma podobne niekorzystne składy zważając na wytyczne rozporządzenia MZ z 2016 r.

Jeśli znasz inny serek topiony z dobrym składem, daj znać na kontakt@intendentpro.pl. Dodamy go do analizy na blogu.

A co zamiast serka topionego?

Na kanapkę, do sosów – Serki śmietankowe. Tu już jest w czym wybierać!

Nazwy serków z dobrym składem: Bieluch Serek naturalny, Piątnica Serek śmietankowy Twój Smak naturalny, Łaciaty Serek śmietankowy naturalny, EkoŁukta Eko serek naturalny, Wieluń Mój Ulubiony, Rolmlecz Serek homogenizowany naturalny półtłusty.

Szukasz konkretnej odpowiedzi na Twoje pytanie?

Chętnie pomożemy!

Skontaktuj się z nami