Serek topiony w placówce żywienia zbiorowego?
Przepisy niektórych sosów, zupy serowej, czy neapolitańskiej wymagają dodania serka topionego. Czy można zatem stosować serki topione w placówkach żywienia zbiorowego? Jeśli tak, to które? W jaki sposób samemu ocenić, czy dany serek nadaje się do żywienia dzieci i młodzieży?
Przede wszystkim mamy na uwadze rozporządzenie Ministra Zdrowia z 2016 r. Jeden z podpunktów brzmi: „zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników”. Czy zatem serki topione zawierają tylko naturalne składniki?
Czytamy więc etykietę. O ile wiemy, że ser, masło, śmietanka, twaróg w serkach są naturalne to już sole emulgujące, regulatory kwasowości, barwniki, czyli E dodatki budzą naszą wątpliwość. Tutaj znajdziesz listę wszystkich syntetycznych E dodatków zabronionych przez w/w rozporządzenie do stosowania w placówkach ż. zbiorowego. Ta lista pomoże Ci w ocenie etykiet także innych produktów.
W składzie wielu przeanalizowanych serków topionych widnieją syntetyczne składniki. Najczęściej spotykane to: E 450, E 452 i E 331. Dodaje się je w celu ochrony przed wysuszeniem serów, regulują ich kwasowość oraz zapobiegają przed zbrylaniem. Pierwsze dwa wymienione polifosforany mogą powodować nadpobudliwość u dzieci, a także zaburzać gospodarkę wapniowo- fosforanową w organizmie. Trzeba być ostrożnym, ponieważ zbyt duża ilość fosforu w diecie dziecka przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości. Ziarnko do ziarnka, a zbierze się miarka. Fosforany są dodawane także do parówek, wędlin, kiełbas i innych produktów mięsnych. Dołóżmy jeszcze od czasu do czasu żywność Fast Food i napoje typu Cola w diecie dzieci i młodzieży, a droga do krzywicy i zaburzeń wzrostu jest już krótka. Ser topiony to wysokoprzetworzony produkt o znacznej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz soli, które niekorzystnie wpływają na układ krążenia.
Analiza wg rozporządzenia MZ z 2016 r.
Serek kremowy ze śmietanką Hochland- według producenta wszystkie składniki są pochodzenia naturalnego.
Skład: odtłuszczone mleko, ser, śmietanka, masło, odtłuszczone mleko w proszku, kwas cytrynowy (pochodzenia naturalnego), węglany sodu (z naturalnych źródeł), sól
*Na czerwono zaznaczone są składniki pochodzenia syntetycznego
Serek topiony Hochland śmietankowy- niezgodny z rozporządzeniem
Skład: odtłuszczone mleko (55%), ser (28%), masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące: E450, E452, E331, białka mleka, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Serek topiony Mlekovita kremowy- niezgodny z rozporządzeniem
Skład: sery (dojrzewające i twarogowe), woda, masło, mleko w proszku, Difosforany (E 450), Polifosforany (E 452), kwas cytrynowy (E 330), karagen (E 407), Guma ksantanowa (E 415), sól
Serek topiony Sertop Tychy- niezgodny z rozporządzeniem
Skład: ser 46% (mleko, bakterie fermentacji mlekowej) (w tym Gouda 10%), mleko odtłuszczone, masło, mleko w proszku odtłuszczone, serwatka w proszku, sole emulgujące: E450, E452, E339, sól
I tak wiele, wiele innych serków ma podobne niekorzystne składy zważając na wytyczne rozporządzenia MZ z 2016 r.
Jeśli znasz inny serek topiony z dobrym składem, daj znać na kontakt@intendentpro.pl. Dodamy go do analizy na blogu.
A co zamiast serka topionego?
Na kanapkę, do sosów – Serki śmietankowe. Tu już jest w czym wybierać!
Nazwy serków z dobrym składem: Bieluch Serek naturalny, Piątnica Serek śmietankowy Twój Smak naturalny, Łaciaty Serek śmietankowy naturalny, EkoŁukta Eko serek naturalny, Wieluń Mój Ulubiony, Rolmlecz Serek homogenizowany naturalny półtłusty.