- To tradycyjny jadłospis z dodatkiem produktów o wysokiej wartości odżywczej. W jadłospisie znajdują się płatki kukurydziane, ale i owsiane, orkiszowe i jaglane, kasza manna oraz gryczana, zupy na wywarze warzywnym oraz mięsnym, biszkopty jak i nasiona słonecznika. Strączki wmieszane są w zupy i pasty do kanapek. Znajdziecie w nim budyń czekoladowy i jaglany własnego wyrobu, a także wiele sezonowych warzyw i owoców.
- Edukacja żywieniowa i zmiana nawyków żywieniowych na początku zachodzą powoli. „Jadłospis letni” pozwoli wykonać pierwsze kroki w kierunku zdrowego odżywiania dzieci w Twojej placówce.
- Zgodny z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych (…) oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
- Alergeny oznaczone zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
- Zbilansowany pod względem energii i makroskładników.
- Oparty na dziennej stawce żywieniowej 9zł. Skomponowany na 4 posiłki. Jeśli planujesz zawsze 3 posiłki wystarczy przenieść owoc z drugiego śniadania do pierwszego śniadania lub obiadu.
- Gramatura składników potraw oraz produktów wyrażona jest w masie rynkowej (część jadalna + odpad) w postaci surowej i przed obróbką technologiczną.
- Receptury wszystkich potraw znajdują się w aplikacji Intendent Pro!
- Jeśli jesteś użytkownikiem aplikacji Intendent Pro możesz szybko urozmaicić swoje jadłospisy o potrawy znajdujące się w „Jadłospisie letnim”.